Your Gold Inspire
King Of Used Like New

Fahami Bagaimana Berat Emas Ditentukan

Sejarah Ringkas Emas

Untuk memahami sepenuhnya tujuan emas, seseorang mesti melihat bagaimana pasaran emas bermula. Sejarah emas dalam masyarakat bermula jauh sebelum orang Mesir kuno, yang mula membentuk barang kemas dan artifak keagamaan. Namun, hanya sekitar 560 SM barulah emas mula digunakan sebagai mata wang. Pada masa itu, peniaga ingin mencipta bentuk wang yang standard dan mudah dipindahkan yang akan memudahkan urusan perdagangan. Penciptaan syiling emas yang dicop dengan meterai seolah-olah menjadi jawapannya, kerana perhiasan emas sudah diterima secara meluas dan diiktiraf di seluruh dunia.

Berikutan kedatangan emas sebagai wang, kepentingannya terus berkembang di kebanyakan negara, dengan peninggalan dari empayar Yunani dan Rom dipamerkan dengan jelas di muzium di seluruh dunia, dan Great Britain membangunkan mata wang berasaskan logamnya sendiri pada 775. British paun (melambangkan satu paun perak sterling), syiling dan pence semuanya berdasarkan jumlah emas (atau perak) yang diwakilinya. Emas hari ini melambangkan kekayaan di seluruh benua Eropah, Asia, Afrika, dan Amerika.

 

Emas dalam Ekonomi Moden

Walaupun emas tidak lagi menyokong dolar AS (atau mata wang dunia lain), ia masih membawa kepentingan dalam masyarakat hari ini. Ia masih penting dan dianggap sebagai indikator kepada ekonomi global. Untuk mengesahkan perkara ini, tidak perlu melihat lebih jauh daripada kunci kira – kira bank pusat dan organisasi kewangan lain, seperti Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) . Pada tahun 2021, IMF memegang sekitar 90.5 juta auns (2,814.1 tan metrik) emas di depositori yang ditetapkan. Di samping itu, beberapa bank pusat telah menambah rizab emas semasa mereka, mencerminkan kebimbangan mengenai ekonomi global jangka panjang.

 

Emas sebagai tempat berlindung

Sama ada ketegangan di Eropah Timur, Timur Tengah, Afrika, atau di mana-mana negara, semakin jelas bahawa ketidaktentuan politik dan ekonomi adalah satu lagi realiti persekitaran ekonomi moden kita. Atas sebab ini, pelabur biasanya melihat emas sebagai tempat berlindung semasa ketidaktentuan politik dan ekonomi. Mengikut sejarah empayar yang runtuh, rampasan kuasa politik, dan kejatuhan mata wang yang berlaku dimasa lalu menggambarkan bagaimana pelabur yang memegang emas berjaya melindungi kekayaan mereka dan, dalam beberapa kes, malah menggunakan komoditi itu untuk melarikan diri daripada semua kegawatan. Akibatnya, apabila terdapat berita yang membayangkan beberapa jenis ketidaktentuan ekonomi global, pelabur selalunya akan membeli emas sebagai tempat selamat untuk menyimpan.

 

BAGAIMANA HARGA EMAS DITENTUKAN 

Terdapat beberapa kefahaman tentang harga emas global. Mari kita lihat Ukuran Berat Emas dan perak mengikut perspektif berbeza.

 

 

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr

Artikel
Lain

ARTIKEL TERKINI

FOLLOW FB

GOLD PRICE 999

Last updated 14/10/2021 10:00AM

WE SELL

RM 260/g

WE BUY

RM 260/g

GOLD PRICE 916

Last updated 14/10/2021 10:00AM

WE SELL

RM 260/g

WE BUY

RM 260/g