Your Gold Inspire
King Of Used Like New

Ketahui Jenis-jenis Emas dan kualiti emas di pasaran

Emas adalah logam terbaik yang telah diketahui oleh manusia sejak zaman dahulu. Selama beribu-ribu tahun, logam emas ini telah digunakan sebagai perhiasan. Hari ini, barang kemas telah ditambah dengan bidang elektronik, perubatan dan banyak lagi industri di mana emas digunakan. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang jenis emas: bagaimana ia dikategorikan.

Emas tergolong dalam salah satu kumpulan logam paling mahal yang wujud di bumi. Kos produk tertentu bergantung pada banyak faktor: skema warna, negara pembuatan dan kerumitan barang kemas itu sendiri.

 

 

Ahli arkeologi mengaitkan penemuan paling kuno kepada era Neolitik – milenium V-IV SM. Pelbagai jenis barangan dibuat daripada logam ini – barangan rumah dan ritual, senjata, sifat keagamaan, dan, sudah tentu, wang dan perhiasan. Demi memiliki emas, tercetusnya peperangan, tanah asing dirampas dan wilayah baru yang belum diterokai dikuasai. Sejarahnya berkait rapat dengan sejarah umat manusia.

 

Jadi apa itu emas?

Emas adalah logam kuning terang dengan kilauan yang ketara.

 

Penggunaan emas

Emas ialah mata wang dan logam monetari; di samping itu, ia digunakan sebagai hiasan dan barangan mewah, serta dalam pergigian dan dalam logam penyepuhan. Emas mempunyai sifat unik seperti anti-karat dan rintangan kimia yang luar biasa, kekonduksian elektrik dan haba yang tinggi. Emas digunakan dalam enjin jet, roket, kapal angkasa, reaktor nuklear, pesawat supersonik, dalam industri elektronik dan kejuruteraan radio, dalam pengeluaran kronometer, galvanometer dan peralatan untuk pembuatan fabrik sintetik.

 

Emas dicirikan oleh:

  1. Kelembutan tinggi
  2. Keplastikan
  3. Kebolehtempaan
  4. Kemuluran.

Oleh kerana sifat-sifat diatas, logam mudah menerima pelbagai jenis pemprosesan. Emas tergolong dalam logam terbaik kerana sifat lengainya yang tinggi – tahan terhadap kesan unsur dan sebatian lain.

Emas tidak luntur, berkarat atau menghakis. Oleh kerana kualitinya yang indah dan kilauannya, emas dianggap sebagai logam terpenting dalam pembuatan barang kemas . Memandangkan emas tulen terlalu lembut untuk dipakai seharian, ia dialoi dengan campuran logam untuk menjadikan emas lebih keras, jadi ia boleh digunakan untuk perhiasan. Jom kita lihat 3 jenis utama barang kemas yang diperbuat dari emas.

 

      

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr

Artikel
Lain

ARTIKEL TERKINI

FOLLOW FB

GOLD PRICE 999

Last updated 14/10/2021 10:00AM

WE SELL

RM 260/g

WE BUY

RM 260/g

GOLD PRICE 916

Last updated 14/10/2021 10:00AM

WE SELL

RM 260/g

WE BUY

RM 260/g